Bouwkunde TU Delft

Projectdetails
StatusAfgerond
Duur2008 - 2009
WerkzaamhedenAmoveren,
Asbest saneren,
Infra,
Grondstoffenbank,
LocatieDelft

Bouwkunde Faculteit TU Delft

Vrijgekomen betonpuin 40.000 ton
Zand aangebracht 50.000 m3
Machine uren 13.000 uur
Man uren 18.000 uur
Vrijgekomen ijzer 8.000 ton

Op 13 mei 2008 sloeg het noodlot toe bij de faculteit Bouwkunde van de TU Delft; er woedde een verwoestende brand. Op de dag van de brand was Oranje aan het werk voor de TU Delft. Toen de eerste rookpluimen verschenen, zijn de Oranje medewerkers meteen naar het brandende gebouw gegaan. Ze hebben direct de handen uit de mouwen gestoken door te helpen bij het afzetten van het terrein en het plaatsen van noodvoorzieningen.

Als ’s middags een deel van het gebouw instort, besluit Bouw- en Woningtoezicht dat de TU onder bestuursdwang het pand moet slopen. Het risico dat de rest van het gebouw ook instort, is zo reëel dat direct amoveren nodig is. Door deze maatregel kunnen de mensen van Oranje direct aan de slag. Het gebouw stond alleen nog overeind door de zware constructie, maar kon elk moment verder instorten. Aan het project is 7 dagen per week gewerkt om het pand zo veilig en spoedig mogelijk beheerst te kunnen neerhalen.

Iedere morgen was er overleg met het sloopteam over de voortgang. In dat team zaten de afdeling Bouw- en Woningtoezicht van de gemeente, de TU, een ingenieursbureau, een adviseur op het gebied van bouwkundige constructies en Oranje.

Vijf dagen na de brand weten de Oranje medewerkers d.m.v. een zelfbedachte veilige constructie gemaakt van een container met stalen balken en rijplaten eroverheen, de meest waardevolle boeken te redden.

De faculteit Bouwkunde, stond midden in het campus terrein van de TU Delft en het werk is uitgevoerd onder collegetijd. Tijdens de brand is er asbest in de omgeving terecht gekomen. De opruiming daarvan is zonder verstoring verlopen ondersteund door een goed voorbereid logistiek plan. Daarbij zijn tevens tijdens de uitvoering verschillende noodgebouwen en voorzieningen geplaatst, gecoördineerd door Oranje.

file ()
file ()

Door de brand staat het gebouw van de bouwkundefaculteit op instorten, waardoor sloper Oranje Sloopwerken voorzichtig te werk moeten gaan.

Trouw

Krant - 14 mei 2008