Trainingsdag reddingshondengroep Solferino

Trainingsdag reddingshondengroep Solferino

Wat doe je als je een zevental energieke reddingshonden wilt laten oefenen in een realistische omgeving? Dan kom je langs bij het oude Dijkzigt ziekenhuis (Erasmus MC) in Rotterdam natuurlijk! Reddingshondengroep Solferino dacht precies zo en kwam tweeweekenden geleden met hun reddingshonden en begeleiders langs voor een spannende trainingsdag.

Het Dijkzigtziekenhuis wordt momenteel geamoveerd (materiaal verwijderen, saneren en slopen)door Oranje. Daardoor biedt het gebouw een realistische trainingsomgeving voor het puinzoeken naar slachtoffers, zowel voor honden in opleiding als goed getrainde reddingshonden.

De trainingsdag begon met een korte uitleg door het team van Solferino over de manier waarop honden zoeken naar personen die onder het puin bedolven liggen. Ze gebruiken hiervoor hun reuk, die meer dan een miljoen keer beter is dan die van de mens! Als een slachtoffer eenmaal gevonden is maakt de hond o.a. door middel van krabben en blaffen aan de geleider duidelijk waar hij een slachtoffer heeft geroken.

Na de uitleg startte de training met een aantal honden die in opleiding zijn. Er werd telkens 1 persoon van het team verstopt waarna de hond de opdracht kreeg om te gaan zoeken. Omdat dehonden nog in opleiding zijn, werd hetzoekgebied klein gehouden. Na de honden in opleiding was het de beurt aan een aantal honden met meer ervaring. Tijdens dit onderdeel werden er meerdere mensen tegelijk verstopt, zowel binnen als buiten.

Aan het einde van de geslaagde trainingsdag was het tijd voor een leuke groepsfoto met de trainers, de honden en de vrijwillige slachtoffers.