Freek Oranje 1961 - 2011 - Verbeter de wereld en begin zelf

geplaatst op donderdag 20 oktober 2016

Op 20 oktober 2016 is het precies vijf jaar geleden dat Freek Oranje overleed. Hierbij gedenken wij nog een keer de betekenis van Freek voor de branche en voor duurzaamheid in het algemeen.

In 2001 was duurzaamheid in de wereld nog een nauwelijks gedefinieerd begrip. Milieu en klimaat waren verregaand ondergeschikt aan economische vooruitgang en stedelijke vernieuwing.  En elk weldenkend mens begreep wel dat de “geitenwollensokkendenker” van deze wereld dat alleen maar in de weg stond. Dus toen Freek als eerste en enige in de branche dit punt probeerde te agenderen werd hij al snel het lachertje van de branche. Een sloper op een roze wolk werd hij genoemd. Visie werd in die tijd in de branche al snel als verwarrend ervaren. 

Freek hield echter voet bij stuk. En Oranje maakte van duurzaamheid een speerpunt. In alle geledingen van het bedrijf werd het ingevoerd en doorgevoerd. We praten begin nieuw millennium. 

Er werden partnerships gevormd met fabrikanten van bouwmaterialen. Zo kon ,en kan, Oranje als enige in de branche nog steeds de vrij gekomen materialen uit haar werken afzetten als grondstof voor productie van nieuwe materialen van dezelfde oorsprong.  Dat vinden wij nou duurzaamheid. Een hergebruikpercentage van bijna 100%.

Het is opvallend dat de critici van destijds anno 2016 over elkaar heen vallen om aan te geven dat zij   Cradle tot Cradle ontzettend hebben omarmd. Of wel erg conform de “circulaire economie” werken, en dat eigenlijk altijd al deden.  Het begrip circulaire economie is natuurlijk veel meer omvattend dan alleen maar materiaal hergebruik bij o.m. sloopwerk. De door Oranje geformuleerde duurzaamheidscriteria worden lustig gekopieerd. Ook het mede door Oranje geïnitieerde Cirkelstad is aan kopieergedrag onderhevig. 

Feit is dat de filosofie van Freek nog steeds redelijk uniek blijft. Immers kan iedereen wel zeggen dat men voor 98% materiaalhergebruik toepast. Of dat men aan Urban mining doet. Maar als je dan de vrijgekomen granulaten onder een weg stopt loop je volgens mij nog steeds 30 jaar achter.  Maak beton van vrijgekomen beton, stenen van stenen,  gips van gips,  enzovoort. Alle mooie brochures, websites en praatjes van collega bedrijven ten spijt is dit nog steeds het exclusieve terrein van het bedrijf dat Freek Oranje heeft opgezet. 

Ik durf dan ook nog steeds te stellen dat nu,  15 jaar na zijn eerste stappen op het gebied van materiaalwinning uit de sloop en vijf jaar na zijn dood, Freek nog steeds een trendsetter is op dat gebied. En zal zijn bedrijf Oranje nog wel even onderscheidend blijven in de branche. 

En Freek ?? Veel geïmiteerd, maar nooit geëvenaard. Waarom niet zou je denken. Het antwoord is simpeler dan men zou vermoeden. Als echte visionair deed hij het uit overtuiging. En niet uit commerciële belangen. Maar alle overwegingen hierboven ten spijt zou hij waarschijnlijk hebben gedacht;  Ze bakken er misschien nog niet zo veel van en de intenties zijn mogelijk niet helemaal uit overtuiging, maar inmiddels is men er zich van bewust dat duurzaamheid een weg is die onze planeet weer een beetje beter maakt.   

Dinro Hobbel.