Green Deal Cirkelstad een feit

geplaatst op maandag 6 oktober 2014

Marktpartijen en overheid ontwikkelen circulaire steden 

De komende twee jaar worden vijf nieuwe circulaire steden ontwikkeld in Nederland. Deze doelstelling is vastgelegd in Green Deal Cirkelstad, op 2 oktober ondertekend door Rotterdam Cirkelstad (zeven private en publieke koplopers), drie ministeries (Economische Zaken, Infrastructuur en Milieu, en Binnenlandse Zaken) en het Rijksvastgoedbedrijf.  

Met het ondertekenen van Green Deal Cirkelstad spreken alle partijen de wil uit om het behaalde succes in Rotterdam te delen met andere steden in Nederland. Rutger Büch van Cirkelstad: ‘Binnen twee jaar willen we in Nederland vijf nieuwe Cirkelsteden ontwikkelen. Steden die slim omgaan met grondstoffen en energie én mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt werk bieden. Dat drie ministeries zich hier samen met ons sterk voor maken, geeft een enorme boost.’ 

Rotterdam als voorbeeld

Cirkelstad heeft tien jaar ervaring. Het eerste succes werd geboekt in Rotterdam. Door de enthousiaste inzet van koplopers in de bouw bleek het wél mogelijk om materiaalkringlopen te sluiten bij sloop-, renovatie- en nieuwbouwprojecten. Rotterdam Cirkelstad is een totaalconcept van Woonbron, Oranje, Holcim, Search, Doepel Strijkers, RDM Centre of Expertise en Van der Tol Hoveniers en terreininrichters. Al deze partijen hebben samen met het Rijk op 2 oktober hun handtekening gezet onder Green Deal Cirkelstad, tijdens de Landelijke Vastgoeddag Rijksoverheid.

Versnelling naar een circulaire en inclusieve economie

Bovengenoemde partijen deden de afgelopen jaren veel bruikbare ervaring op met het realiseren van nieuwe gebouwen uit oude gebouwen (de circulaire economie). Bovendien werd een hoge participatie in de wijk bereikt: mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt kregen nieuwe kansen aangeboden (de inclusieve economie). ‘Deze ervaring zullen we de komende jaren actief gaan delen met andere steden’, vertelt Rutger Büch. ‘Dit vragen we ook aan de steden die aanhaken, zodat we gezamenlijk tot een versnelling komen.’

Kennisbasis

De toekomst van Cirkelstad is veelbelovend. Rutger Büch: ‘Het Rijksvastgoedbedrijf, Amsterdam, Amersfoort en Utrecht hebben al aangegeven mee te willen doen. Dat start met regionaal de koplopers verbinden en gezamenlijk projecten uitvoeren om ervaring op te doen. Het streven is om alle praktische kennis en ervaringen te ontsluiten en daarmee een landelijke academie op te zetten. Zie het als een kennisbasis voor andere steden waar ze terecht kunnen voor praktijkervaring, van visie tot verankering. Hier kunnen ze zelf mee aan de slag.’ 

Oplossend vermogen

De kracht van Cirkelstad? ‘We werken samen met ambitieuze partijen die vooruit willen en in oplossingen denken. We hebben een doel voor ogen en zoeken aansluiting in onze omgeving. Dat betekent niet altijd dat we dingen snel voor elkaar krijgen; wel dat we over een lange adem beschikken. Daar waar anderen misschien stoppen, gaan wij door. Dat de overheid zich nu achter ons schaart, is een uitstekende ontwikkeling.’

 

Foto's