Duurzaam betongranulaat van Oranje nu ook verwerkt in uniek ontworpen kunstobjecten

geplaatst op maandag 27 januari 2014

In samenwerking met Noëlle Ingeveldt, student aan de Gerrit Rietveld Academie, heeft Oranje betongranulaat geleverd wat verwerkt is in een bijzonder ontworpen, betonnen concept.

Noëlle Ingeveldt heeft tijdens haar afstudeertraject aan de Gerrit Rietveld Academie een betonnen concept ontworpen voor in de publieke ruimte.

In een interview vertelt zij ons wat haar bewoog om tot zo'n uniek, creatief en duurzaam idee te komen: Tijdens de research naar een uniek betonnen ontwerp stuitte ik op het boek: "Nederland uit voorraad leverbaar" van Hans van der Meer. Hierin waren foto's opgenomen van allerlei nieuwe dorpskernen. Omdat ze vanwege hetzelfde straatmeubilair allemaal op elkaar leken, is het idee ontstaan om hier een creatief en onderscheidend concept voor te creëren. Met dit uitgangspunt in gedachte ben ik aan de slag gegaan.

Ik heb een mal bedacht waarbij je iedere keer een ander ontwerp vervaardigd. De mal is van plastic aan mekaar genaaid, waar vervolgens spanbanden omheen zijn gespannen, waardoor het er iedere keer anders uit komt te zien. Om het effect van de objecten goed te kunnen meten ben ik naar gemeentes gestapt om te kijken of het kon worden geplaatst.

Zodoende kwam ik bij de Gemeente Leusden terecht. Pal voor het gemeentehuis stonden daar een groot aantal bollen. Het was dus een buitenkans om daar een aantal van te mogen vervangen.

Via de gemeente Leusden kwam ik in contact met Gert Jan de Gier van Oranje BV en Dick van Veelen van Holcim. Zij hebben vanuit Cirkelstad geholpen om de objecten te produceren van gerecycled beton. Wat natuurlijk fantastisch is, omdat ikzelf als ontwerper ook altijd probeer mijn producten zo duurzaam mogelijk te produceren.

Het eindresultaat is erg mooi geworden. De nieuwe objecten vallen ontzettend op tussen de standaard bollen die er al stonden. Mijn docenten waren ook zeer enthousiast en ik ben met heel erg goed commentaar geslaagd.

De titel van het project is: The unexampled copies. Dit omdat het een reproduceerbare serie is waarbij nooit een object er 2 keer hetzelfde uit zal zien.

Meer foto's zijn te vinden op: www.studio-ingeveldt.com.

Foto's & Films