Co-Green wint Groene speld

geplaatst op zaterdag 5 januari 2013

De initiatiefnemers van Co-Green, Eigen Haard, ERA Contour, KOW architecten en Oranje, hebben gisteren de Groene Speld gewonnen. Zij kregen de prijs voor de bijzondere sloop- en nieuwbouw van ‘Stadstuin Overtoom’, in Overtoomse Veld Amsterdam Nieuw-West.

Prijs voor uitmuntende inzet op duurzaamheid

De gemeente Amsterdam reikt de Groene Speld uit aan een persoon of instantie die op uitmuntende wijze bijdraagt aan duurzaam bouwen in Amsterdam. Aan Maarten van Poelgeest, wethouder Ruimtelijke Ordening, de eer om in de monumentale van Gendthallen deze stimuleringsprijs uit te reiken. “Wat zij in dit project integraal doen wordt gewaardeerd op het niveau uitmuntend. Uitmuntend, vanwege het uitstekende projectresultaat, maar ook door het ontwikkelde systeem dat herhaald kan worden”, aldus het juryrapport. Jan van den Berg Jeths, bestuurder van Eigen Haard, nam de prijs in ontvangst namens de samenwerkingspartners in Co-Green.

Stadstuin Overtoom

De bouw van het eerste Co-Green project is in volle gang. Oude portiekflats hebben plaatsgemaakt voor een nieuwe gevarieerde wijk: Stadstuin Overtoom. De eerste 154 huishoudens verhuizen in de loop van 2013 naar hun duurzame woning.

Duurzaam Ontwikkelproces

Niet alleen de woningen zijn duurzaam, maar ook het sloop- en bouwproces. Zo wordt alle energie en water dat nodig is voor de bouw en bewoning, bespaard of duurzaam opgewekt op locatie. 90% van het sloopmateriaal van de oude woningen wordt hergebruikt in de nieuwe woningen. Hierin loopt Co-Green voor op de Amsterdamse energierichtlijnen voor 2015.